logo
phone

Du når oss på

+ 46 (0) 720 - 303 000

schedule

Våra öppettider

Mån - Fre 08:00 - 16:00

Om utbildningen

Undervisningen på Kronans Trafikskola AB följer Transportstyrelsens kursplan för körkort samt varje elevs utbildningskort vilket borgar för att Du får en standardiserad och kvalitetssäkrad förarutbildning.

Personbil

När du har fyllt 16 år och har körkortstillstånd får du övningsköra med personbil. Vill du även övningsköra privat med t.ex. mamma, pappa eller sambo krävs också att du och den som du ska övningsköra med har gått en Introduktionsutbildning och har ett handledarbevis. Ansökningsblanketter för körkortstillstånd och handledarskap skaffas hos Transportstyrelsen´- se länk nederst på sidan.

Körkortsutbildningen är både teoretisk och praktisk och vi rekommenderar att du övningskör hemma om du har möjlighet till det för att få mängdträning. När du skriver in dig hos oss får du tillgång till den hjälp du kommer att behöva för att lyckas med din körkortsutbildning. Du får studentlitteratur, teoritester som du kan göra över internet samt möjligheten att gå den lärorika teorikursen. Teorikursen är självklart frivillig att gå, men vi rekommenderar den.

Riskutbildning

Både riskettan och risktvåan är obligatoriska under körkortsutbildningen och därför behöver samtliga körkortstagare genomföra denna utbildning.

Riskettan ger dig kunskap om och insikt i hur alkohol, andra droger och trötthet samt andra beteenden och faktorer kan påverka körförmågan. Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas. Riskutbildningen är giltig i 5 år från att du genomfört den, men giltighetstiden upphör att gälla samma dag som körkortet utfärdas. När du skall gå riskettan måste du ha giltig legitimation med dig!

Risktvåan innebär att du kör på halkbana och får känna på hastighetens betydelse i olika situationer. Under utbildningen som tar fyra timmar får du en chans att värdera din egen körförmåga och inställning till körning under särskilda förhållanden. För att kunna tillgodogöra sig Risktvåan så läggs den i slutet av utbildningen.

Introduktionsutbildning

För att få övningsköra privat måste både elev och handledare gå denna kortare utbildning som pågår tre timmar under en och samma dag. Utbildningen är helt enkelt en försmak på hur personbilsutbildningen kommer att gå till och en kort repetition av vissa regler samt tips för hur den privata övningskörningen kan göras så effektiv och säker som möjligt.

Utbildningen som sedan några år tillbaka är ett krav för att få övningsköra privat ska kombineras med en ansökan om handledarskap och ansökan om körkortstillstånd, vilket ansöks om hos Transportstyrelsen. Ansökan kommer först att godkännas när alla som ansökt om handledarskap har genomgått en Introduktionsutbildning som inte är äldre än fem år. För att få gå utbildningen skall handledaren ha fyllt 24 år och haft körkort körkort minst fem av de senaste tio åren. För att få gå utbildningen som elev skall personen ha fyllt 15 år och 9 månader.

Introduktionsutbildningen håller vi på helger börjar kl.10.45- 14.15 med pauser för fika. Utbildningen sker i våra lokaler på trafikskola. Under utbildning bjuder vi på frukt, fika och kaffe. Glöm inte att ta med legitimation!

Teoriutbildning

I körkortsutbildningen är både teori och praktik viktigt. Det du lär dig genom att läsa teorin, ger dig förutsättningar att köra med omdöme och klara av spelreglerna i trafiken. Kunskaperna du får genom teorin tillsammans med erfarenheten du får genom övningskörningen behöver du för att kunna hantera de situationer och problem som du ställs inför i trafiken.

Teoridelen består av studiematerial såsom digital teoribok och studiehäften, samt en praktisk teoriundervisning i form av teorikurs och övningsprov. Om den praktiska utbildningen går hand i hand med den teoretiska, utvecklas du snabbare och får en bättre förståelse för körningen, vilket innebär ett mer kostnadseffektivt upplägg på din utbildning.

Uppfräschning

Likaväl som din bil ska besiktigas varje år, borde man som förare också besiktiga sig själv regelbundet. Vi erbjuder därför ett “uppfräschningspass” där du under en dubbellektion får köra tillsammans med en av våra körlärare och du får då tips om körteknik, nya och kommande förändringar rörande trafikregler och övrigt – kort sagt en försäkran om att även du är uppdaterad i trafikmiljön!